Kuchyně

Thušská kuchyně - podrobná brožura

Thušská kuchyně - stručný průvodce

Thušská kuchyně byla tradičně založena na výtěžku z pastevectví a menších (a málo úrodných) polností. Z tohoto důvodu je základem maso a mléko či mléčné výrobky (ovčí a kravské). Z mléčných výrobků se vyrábí především slaný sýr v ovčí kůži (gudis kveli), zatímco jogurt charakteristický pro nížiny (maconi) není v Thušsku příliš veřejně rozšířený a dělají jej spíše pastevci v horách (cvela). Dále je základem pšenice a jiné obiloviny, ze kterých se připravuje především chleba (puri), placky (kotori) a těstové taštičky (chinkali). Thušské chinkali mají oproti gruzínským obvykle silnější těstovou slupku, mohou být v některých případech i s bramborem, přestože dnes se spíše vaří s masem a cibulí. Chinkali svým tvarem i na symbolické úrovni představují slunce. Kotori odpovídají pojmu chačapuri v nížině. Tyto placky, plněné sýrem, patří k typickému produktu místní kuchyně. Jsou obvykle mastnější a menší než v případě nížinných. Z mléčných produktů je významným pokrmem chavici (tvaroh smíchaný s roztopeným máslem).

Thušská kuchyně je často doplněná místními bylinkami, které se přidávají téměř do všech jídel a tvoří nezaměnitelný kolorit místní kuchyně. Tradičním základem gruzínské i thušské kuchyně je koriandr (kinza), používá se však i další zeleň vypěstovaná na domácích zahrádkách. Jako náplň se používají různé bylinky, které se zároveň konzervují v soli či zavařují (typická je tráva džondžola).

Typickým nápojem je čača (araki), která se dnes vyrábí z vinné révy. Tradičně se však vyráběla spíše z obilí. Z nížiny se přiváží také víno, vypěstované v Alvani. Svátečním nápojem je potom domácí pivo (aludi), které se připravuje z horského ječmene. Vyrábí se na náboženské a jiné svátky ve speciálních domech ve vesnici, kam nemají přístup ženy v menstruaci. Vynikající je čaj z bylinek, zejména máty (pitna) a mateřídoušky (kondara), který se v guest-housech prodává pod názvem „tušetský čaj“.